INFORMATION

Länge leve Lundakarnevalen!

Lundakarnevalen går av stapeln vart fjärde år och arrangeras av Lunds studenter. Lunds Studentkårer är huvudmän. Lundakarnevalen är även en erkänd förening under Akademiska Föreningen. Under den senaste Lundakarnevalen engagerade sig mer än 5000 studenter ideellt för att bygga upp karnevalernas karneval för drygt 400 000 besökare som kom under dagarna. Under karnevalsdagarna förvandlas Lundagård till ett stort karnevalsområde med tältnöjen, tombolabodar, studentspex, radiosändningar, artister och självklart mat och dryck. Dessutom går karnevalståget genom Lunds gator och sprider karnevalistisk glädje till alla ca 400 000 tillresta besökare. Karnevalen 2018 kommer att firas den 18-20 maj!

3

DAGAR

5627

KARNEVALISTER

450000

BESÖKARE

33

SEKTIONER

Hitta hit

Lundakarnevalens goda vänner på kommunen har samlat info om trafik, vägavspärrningar, parkering (även handikapparkering), shuttlebussarna till/från dessa parkeringar, kollektivtrafik etc på sin hemsida.Klicka här för att läsa mer.

Även härliga Skånetrafiken har gjort en alldeles egen karnevalssida på sin hemsida med massor av bra information om att ta sig till Lundakarnevalen med tåg och buss. Här kan man läsa mer: www.skanetrafiken.se/lundakarnevalen

33 sektioner - över 5500 karnevalister

s

Historia

1849 sägs vara det år då den första officiellt anordnade Lundakarnevalen gick av stapeln. Ett glatt gäng studenter firade in våren genom att lajva småländskt bondbröllop i form av ett karnevalståg. De tågade från Smålands till det som idag är Ulrikedals Pizzeria.

Studenterna tyckte att påhittet var så fenomenalt roligt, att de bestämde sig för att upprepa tåget efterföljande år. Och året därpå, och igen och så vidare - resten är historia! Sedan 1894 började Lundakarnevalen firas vart fjärde år, då det under föregående års Lundakarneval blev lite väl mycket av det goda. Karnevalernas teman har ända sedan 1954 slutat på "-al" med undantag för 1978, 1982 och 2010 års karnevaler.

2014 valdes för första gången någonsin en kvinnlig general och har banat vägen för 2018 års Lundakarneval och karnevalsgeneral Freja Davidsson Bremborg! Tillsammans med karnevalskommittén, sektionschefer och alla karnevalister som just nu engagerar sig helhjärtat för att förverkliga Imaginalkarnevalen ser vi fram emot detta fjärde år!