Pressmeddelande Målardagen

Lund lördagen den 28 april 2018

Under lördagen ägde den stora målardagen rum, där Lundakarnevalens återkommande konstutställning tog form. Barn, vuxna och äldre målade 200 tavlor som kommer att ställas ut och säljas på den imaginal konstutställningen under Lundakarnevalen 2018.

Kreativitet i alla åldrar
Klockan 12.00 öppnade dörrarna in till Athen i Akademiska Föreningens borg i Lund. Kort därpå fylldes den tillfälliga målarverkstaden av barn, vuxna och äldre som ville bidra med sin kreativitet och fantasi till årets Imaginalkarneval. Många tog med sig färger och målarduk ut i solen och satte sig för att måla på Lundagårds gräsmattor och bänkar.
“Målardagen är till för all – karnevalister och icke-karnevalister, barn, studenter, vuxna och pensionärer, lundabor, skåningar och alla andra som vill”, sa Olof Larsson, chef för Konstifiket. “Det är fantastiskt att det är en så stor spridning!”

Fantasifulla visningar av imaginala konstverk
Efter målardagen får tavlorna ett imaginalt namn och en egen beskrivning och historia. Här tar Konstifiket vid och konstnären får åter se sin tavla på utställningen i AF-borgen foajé under karnevalsdagarna. Där bjuds det på lustiga och oväntade visningar och livliga auktioner.
“Ingen visning är den andra lik”, sa Per Ola Olsson, Konstifikchef 1994 och 1998. “Vi kommer på de mest hårresande historierna för de olika tavlorna, och sedan håller varje guide turen på sitt eget vis. För bästa möjliga upplevelse kan man alltså med fördel gå på en guidad visning både tre och fem gånger under Lundakarnevalen!”

Lundakarnevalens äldsta smånöje
Konstifiket är Lundakarnevalens äldsta smånöje och har funnits med sedan 1880-talet. Det är en parodisk konstutställning som varje Lundakarneval får sin egen prägel av samtiden. I år kunde man till exempel bevittna en hel del spårvagnar målas.
“Förr var det nog snarare så att Konstifiket kom på några roliga motiv, och sedan bad man konstnärer att måla dessa”, förklarade Fredrik Tersmeden, Konstifikchef 2002 och 2006. “Nu låter vi folk komma hit och måla vad de vill. Sedan förändras tolkningarna av det fullständigt, och till vad vet vi inte än!”

Konstifiket har drop-in under hela Lundakarnevalen. Lördagen och söndagen avslutas med en mindre och en större auktion. Den konstnär som önskar ha sin målade tavla i egen ägo får alltså komma på Imaginalkarnevalen och slåss mot andra intressenter om sitt verk.